Afbeelding
Fotografie Mike Rikken

Onderscheiden ridders openen Ridderstrijd

Algemeen

HELLENDOORN – Een zeer bijzondere manier om een Koninklijke onderscheidingen onderscheiding te ontvangen. Niet in het gemeentehuis, maar in het Gouden Theater Paleis in het Avonturenpark in Hellendoorn. Het overkwam 15 inwoners uit de gemeente. Twaalf werden benoemd tot Lid en drie inwoners tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Daarna openden de gedecoreerden samen met burgemeester Eijbersen en directeur Van Vliet de gloednieuwe achtbaan Ridderstrijd.

Kareltje Kok en burgemeester Eijbersen gingen al vroeg in de ochtend langs alle decorandi om ze uit te nodigen voor een speciale ochtend in het Hellendoornse pretpark. Te midden van familieleden werd hen daar de versierselen opgespeld. Vanwege hun bijzondere verdiensten voor de samenleving, die voor hen zo normaal zijn of lijken, ontvingen ze een onderscheiding.

Vijftien onderscheidingen
Tonnie Albers, Jan Grote Ganseij, Gerrit Haselhorst, Henk Hospers, Liesbeth Kemper-Bosman, Ria Kemper-de Haan, Alex van Keulen, Jeroen Langbroek, Froukje Stegeman-de Jonge, Bertus Webbink, Sinus Wennemers en Ans Wennemers-Kemna werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Wim van de Merwe, Jan Rodenburg en Dinand Webbink kregen zelfs de versierselen opgespeld die bij een Ridder in de Orde van Oranje Nassau horen.

Burgemeester Eijbersen is ontzettend trots op het feit dat er zoveel vrijwilligers actief zijn in de gemeente. “Prachtig om te zien dat dit ook gezien wordt door onze mede inwoners en fantastisch dat we onze vrijwilligers op deze bijzondere manier in het zonnetje kunnen zetten.”

Ridders
Wim van de Merwe: heeft een onschatbare bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van jongeren en de bevordering van technische vaardigheden. In totaal stond hij 39 jaar voor de klas, waarvan 34 jaar aan de Christelijke Scholen Gemeenschap Reggesteyn. Sinds 1996 bekleedt hij de rol van coördinator bij de Nationale Wedstrijden Lassen van World Skills Netherlands Junior Vakkanjers. Van de Merwe een fervent voorstander van praktijkgericht techniekonderwijs voor vmbo’ers. Zelfs nu na zijn pensioen is hij lasinstructeur bij Brink Staalbouw in Nijverdal, waar hij jongeren coacht in het vakgebied lassen.

Jan Rodenburg: heeft zich meer dan drie decennia toegewijd aan diverse gemeenschappen en organisaties. Zo diende vanaf 1978 tot 1990 acht jaar als ouderling en vier jaar als voorzitter van de kerkenraad bij de Hervormde Kerk in Nijverdal. In de periode van 1990 tot 1994 was hij een bestuurslid van de Raad van Kerken, waarbij hij als medeoprichter van het programma Kerk in Zicht L.O.H. (Lokale Omroep Hellendoorn) een cruciale rol speelde. Anderen die op hem konden rekenen zijn: de Hervormde Kerk (later Protestantse Kerk Nederland), Exodus Next, Oratoriumkoor Soli Deo Gloria Nijverdal en de Raad van Kerken Nijverdal.

Dinand Webbink: heeft zich ingezet voor talloze historische initiatieven en verenigingen, waaronder Oald Heldern De Noaberschap, Historische Vereniging Hellendoorn-Nijverdal en museum Erve Hofman, heeft hij een onschatbare bijdrage geleverd aan het behoud en de promotie van het lokale erfgoed. Al meer dan twee decennia is hij penningmeester voor de Stichting Uutgeverieje ’n Boaken, waarmee hij heeft bijgedragen aan de verspreiding en promotie van historische publicaties. Daarnaast kunnen de biljarttriatlon van Biljartvereniging ‘De Tonne’ en het online magazine ‘Overijssel Toen en Nu’ rekenen op zijn inzet.

De verse ‘ridders’ gingen vervolgens naar de opening van RidderStrijd, alwaar ze na het verslaan van de draak Balagos ook als eerste plaats mochten nemen in RidderStrijd.

Door Bianca Hellemons

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding