Samen met de peuters werd het 50-jarig bestaan van Stichting Peuterspeelzalen Gemeente Hellendoorn gevierd in de groepen.
Samen met de peuters werd het 50-jarig bestaan van Stichting Peuterspeelzalen Gemeente Hellendoorn gevierd in de groepen. Fotograaf: SPGH

Halve eeuw peuterspeelzaal in gemeente Hellendoorn

Algemeen

Halve eeuw peuterspeelzaal in gemeente Hellendoorn

HELLENDOORN – Het was een feestelijke week voor de peuters die naar de peuterspeelzalen van SPGH gaan. Mutsen maken, vlaggetjes versieren en cake eten. Want bij een verjaardag mag dat natuurlijk niet worden vergeten. Bij toeval ontdekte directrice Yvonne Siccama dat de peuterspeelzaal in de gemeente 50 jaar bestaat. “Daar hoort een feestje bij.”

Yvonne is sinds begin dit jaar werkzaam voor Stichting Peuterspeelzalen Gemeente Hellendoorn (SPGH). “Ik was dingen aan het uitzoeken en navragen en stuitte zo op oude statuten. Het 50-jarig bestaan wilden we niet zomaar voorbij laten gaan, ook al was het kort dag om wat te organiseren.”

Ouders voor de groep

Door een paar moeders ontstond begin jaren ’70 het idee om kinderen die nog niet naar school gaan samen te laten spelen, elkaar te ontmoeten. “En dat is wat de peuters nog steeds doen: samen spelen, leren en ontdekken”, zegt Yvonne. In 1974 openden drie peuterspeelzalen hun deuren binnen de gemeente Hellendoorn. “Je had eerst Pro Rege aan de Boomcateweg, in een gebouwtje van de kerk”, weet leidster Lydia nog. Groot Lochter werd gebouw en al snel volgde peuterspeelzaal ’t Hummeltje aan de Bachlaan. “Ik vermoed dat daar veel kinderen van Pro Rege toen naar toe zijn gegaan.” Aan de Dahliastraat werd ‘Kletsmajoor’ geopend voor de peuters en in diezelfde periode werd Ukkiepukkie opgericht in Daarle, met een eigen bestuur.

Ouders betaalden een kleine bijdrage, dat meteen weer werd geïnvesteerd in de groep. De dagvergoeding van de leidsters werd ervan betaald en er werd speelgoed en knutselspullen aangeschaft. Elke groep had zijn eigen vaste leidsters. “En als er een leidster ziek was, dan bleef een van de ouders om te helpen. Dat kon nog in die tijd.”

Samenwerking met school

Dat is tegenwoordig wel anders. In 1996, toen er veel veranderde in de wet- en regelgeving, werd de SPGH opgericht. In een halve eeuw heeft het peuterwerk een enorme groei en ontwikkeling doorgemaakt: het oogpunt samen spelen is uitgebreid met goed onderbouwde voorschoolse educatie. Van begeleiding door leidsters die een cursus hebben gevolgd naar professionals.

Het werk op de peutergroep ziet er ook anders uit. Het grootste verschil is het met elkaar spelen. ‘’Vijftig jaar geleden hadden we nog geen observaties en doelstellingen”, vertelt Yvonne. “Het echte leren begon op school. De kinderen moesten leren hoe ze samen konden spelen en dat was het. Nu is er veel meer samenwerking met de scholen, is er meer aandacht voor vroegsignalering en het voorschoolse stuk.”

Waardevolle voorbereiding

Ieder kind uit de gemeente Hellendoorn komt in aanmerking voor peuterwerk. SPGH werkt met pedagogisch medewerkers die de ontwikkeling van peuters stimuleren in een leerrijke omgeving. “De visie ‘van elkaar en met elkaar leren’ en de ouders met elkaar in contact laten komen, dat is nog steeds ons uitgangspunt. De peuterspeelzaal is nu een waardevolle voorbereiding op de basisschool. We werken met de methode Piramide, die een compleet doorgaande leerlijn heeft. Elke vier weken bieden we een thema aan, dat wordt gedemonstreerd en verdiept. Daarbij proberen we alle kansen optimaal te benutten door de peuters nieuwe woorden en begrippen aan te leren. Er zit een hele educatieve lijn achter, maar voor de kinderen is en voelt het als ‘gewoon spelen’. Onze leidsters zijn eigenlijk de kleuterleidsters van vroeger. Het zit zo in het DNA bij onze medewerkers op de groepen om de kinderen te stimuleren en te begeleiden.”

Feestweek

Het 50-jarig bestaan is vorige week in de groepen op de 12 aangesloten peuterspeelzalen gevierd. “Het idee was eerst om alle kinderen bij elkaar in een sporthal te laten komen. Maar toen we aan het tellen waren met hoeveel peuters, ouders en leidsters… Daar zou niemand blij van worden.”

Voor het personeel was er voorafgaand aan de feestweek een gezellige middag bij Kleurrijk. Voor de peuters werd het feest in de eigen vertrouwde groep gevierd. Op elke vestiging kwamen er feestbakken om er zo een eigen feest van te maken. Ook de grote knuffelbeer die op elke vestiging is te vinden mocht meedoen. “Die was de hele week jarig. Op kantoor hebben we menig foto ontvangen van het feestgedruis en een beer met slagroom om zijn mond.”

Door Bianca Hellemons