Koning Willem Alexander in gesprek met medewerkers van Kleurrijk.
Koning Willem Alexander in gesprek met medewerkers van Kleurrijk. Fotograaf: Reike Podt-Langkamp

Koning ziet met eigen ogen dat Kleurrijk kansen biedt

Algemeen

Koning ziet met eigen ogen dat Kleurrijk kansen biedt

NIJVERDAL – Het leek woensdag 24 april al Koningsdag in het centrum van Nijverdal. Oranje en rood-wit-blauwe vlaggen sierden de Maximastraat en de Willem-Alexanderstraat. Alles was versierd voor het koninklijke bezoek van koning Willem Alexander aan eet- en werkcafé Kleurrijk.

Het toegestroomde publiek was nog net niet zelf in het oranje gehuld, maar had wel de telefoon bij de hand. Om maar een glimp van Koning Willem Alexander vast te kunnen leggen. De koning schudde menig hand voordat hij bij Kleurrijk naar binnen ging en dankte het toegestroomde publiek voor het mooie ontvangst.

Eenmaal binnen kreeg de Koning een rondleiding en uitleg over Kleurrijk. Initiatiefneemster Jessica Heutink opende iets meer dan een jaargeleden de deuren van letterlijk en figuurlijk een kleurrijk eet- en werkcafé. In 2017 bezocht zij voor het eerst de vluchtelingenkampen op Lesbos. Daar voelde ze gelijk de noodzaak om hulp te bieden. Maar ook thuis, in haar eigen gemeente, wilde ze nieuwkomers helpen door aan de slag te kunnen en nieuwe mensen te ontmoeten. Zo ontstond het idee voor eet- en werkcafé Kleurrijk. Hier krijgen nieuwkomers een rol om zo hun talenten te kunnen ontplooien. De nieuwkomers, veelal mensen met een vluchtelingenachtergrond, krijgen er een opstap naar een zelfredzame toekomst geboden via een leerwerkprogramma van Stichting Culture Kitchen.

De Koning nam de tijd om met enkelen van hen kennis te maken. Ook woonde hij een taalles bij, waar hij toelichting kreeg op dit onderdeel van het leerwerkprogramma. Volgens de Koning doet eten en drinken met elkaar het altijd goed. “Maar de manier zoals het hier opgezet is, heb ik nog nooit eerder gezien. De kansen die dit biedt, is echt iets nieuws voor mij.” Een korte reportage van het werkbezoek aan Kleurrijk is te zien bij Hoi media.

Door Bianca Hellemons

Afbeelding
Fotograaf: Reike Podt-Langkamp